Bestrijding eikenprocessierups bij globen personeel

Eikenprocessierups bestrijding

De Eikenprocessierups

De blauw-groengrijze rups, die z’n lichaam heeft bedekt met witte haren, zorgt elk jaar voor irriterende klachten bij veel mensen. De hooguit 3 centimeter lange eikenprocessierups verplaatst zich in grote groepen om tijdens de lente op zoek te gaan naar voedsel en zich helemaal vol te eten. Wanneer deze rupsen zich verplaatsen laten de haren die op hun lichaam zitten los en worden door de lucht verspreid. Wanneer jij op een plek bent waar veel van deze rupsen aanwezig zijn, heb je een grote kans op irritatieklachten aan huid of longen.

Behandeling van klachten

De haartjes van de eikenprocessierups zorgen vaak voor heftige jeuk, bultjes op de huid, rode huid, rode en gezwollen ogen, kortademigheid, moeilijk kunnen slikken, hoesten en een kriebel in de keel. Wanneer je eenmaal in contact bent gekomen met de eikenprocessierups en last hebt van deze vervelende klachten, zijn deze helaas slecht te behandelen. Vaak wordt aangeraden om uit de buurt te blijven van plekken waar eikenprocessierupsen aanwezig zijn of je lichaam goed te bedekken.

Bestrijding

De eikenprocessierups lijkt in toenemende mate aanwezig te zijn in Nederland. Om het aantal meldingen van klachten tegen te gaan, wordt er door veel gemeenten ingezet op de bestrijding van deze processierups. Ook Globen is actief in de bestrijding van de eikenprocessierups. De bestrijding van deze rups gebeurd over het algemeen door middel van drie methoden: gif bestrijding, het wegbranden van de rups en het wegzuigen van de rups.

Gif bestrijding

Bomen waar de eikenprocessierups in is gesignaleerd worden bij deze methode behandeld met gif. Hierbij is er vaak veel gif nodig om een effectieve bestrijding te bewerkstelligen. Het succes van de gif bestrijding is daarnaast afhankelijk van factoren als het wegspoelen van het gif door bijvoorbeeld regen. Hiernaast is gif bestrijding in sommige gevallen ook schadelijk voor andere flora en fauna. Dit maakt gif bestrijding niet de meest voor de hand liggende methode.

Wegbranden van de eikenprocessierups

Met deze methode worden de nesten van de eikenprocessierups in de boom weggebrand. Het nadeel van deze methode is dat er de kans bestaat dat de boom waarin het nest zit, beschadigd wordt. Voor een effectieve bestrijding is het bij deze methode tevens nodig om de nesten op de grond na te branden.

Wegzuigen van de rups

Het wegzuigen van de rupsen en spinselnesten gebeurt door middel van een mobiele zuigunit in een hoogwerker. Hierbij wordt het nest opgevangen en afgevoerd naar de verbrandingsoven. Voor zowel de bestrijders als de omliggende flora en fauna is het wegzuigen van de eikenprocessierups een grote verbetering. Het wegzuigen van de processierups zorgt namelijk voor een verminderde verspreiding van brandharen en rupsrestanten op locatie. Tevens wordt de natuur door middel van deze methode niet aangetast.

Ook interessant?

Vers van de pers

Hoe is het om te werken als intercedent bij Globen?
Werken bij Globen uitzendbureau
Blogs

Hoe is het om te werken als intercedent bij Globen?

Het verhaal van Elin: intercedent in Assen Hoe het is om intercedent te zijn bij Globen? We delen graag met jou het verhaal van Elin: onze intercedent die floreert bij…