de eikenprocessierups

Natuurlijke hulp bij bestrijding eikenprocessierupsen

Toenemend probleem

Het probleem van de toenemende eikenprocessierups komt steeds vaker naar voren. Als we de voorspellingen mogen geloven, wordt het probleem alleen maar groter. De eikenprocessierups nestelt zich op steeds meer locaties en de populatie van de rups breidt zich dan ook sterk uit. Door de zachte winter en het gunstige weer in het vroege voorjaar krijgt de eikenprocessierups ruimte om zich te ontwikkelen. Volgens verschillende invalshoeken wordt in 2019 het probleem rond de eikenprocessierups groter dan ooit. Gelukkig kunnen wij deze eikenprocessierups bestrijden op een natuurlijke manier.

De rups

De eikenprocessierups is een blauw-groengrijze rups die zich in de lente in groepen verplaatst om op zoek te gaan naar voedsel. Bij het verplaatsen verliest de rups zijn haartjes en juist deze haartjes kunnen grote irritatieklachten geven aan onze huid en luchtwegen. Wij hebben een blog geschreven waarin onder andere uitgelegd wordt op welke verschillende wijze de eikenprocessierups bestreden kan worden. Naast het wegzuigen van de eikenprocessierupsen zal de bestrijding van de rups dit jaar op veel plaatsen door haar natuurlijke vijand worden verricht.

Bestrijden eikenprocessierups op natuurlijke wijze

Het is goed mogelijk dat jij tijdens het voorjaar en de zomer veel nestkasten ziet hangen aan of rondom eikenbomen. Deze nestkasten moeten huisvesting bieden aan de pimpel- en koolmezen met het bestrijden van de eikenprocessierups als uiteindelijk doel. Waar de haartjes van de eikenprocessierups voor grote irritatieklachten zorgen bij de mens, hebben de pimpel- en koolmees hier geen problemen mee en is de rups zelfs een voedzame maaltijd voor ze. Ondanks dat de pimpel- en koolmezen het eikenprocessierupsen probleem niet volledig oplost, verwachten we wel dat ze van waardevolle hulp zijn bij de bestrijding.

 

Ook bestrijden wij de eikenprocessierups op een andere manier. Lees in onze blog Eikenprocessierups bestrijding alles over hoe de eikenprocessierups nog meer bestreden wordt.

Ook interessant?

Vers van de pers

Opening Globen De Meern
Globen De Meern
Nieuws

Opening Globen De Meern

Maak kennis met onze nieuwe vestiging: Globen De Meern! Sinds 2012 bemiddelt Globen de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland vanuit onze vestiging in IJsselstein. Hier is eind 2023 verandering in…