eikenprocessierups

Natuurlijke hulp bij bestrijding eikenprocessierupsen

Toenemend probleem

Het probleem komt steeds vaker naar voren en als we de voorspellingen mogen geloven, wordt het probleem alleen maar groter. De eikenprocessierups nestelt zich op steeds meer locaties en de populatie van de rups breidt zich dan ook sterk uit. Door de zachte winter en het gunstige weer in het vroege voorjaar krijgt de eikenprocessierups ruim baan om zich te ontwikkelen. Uit verschillende hoeken wordt aangegeven dat het probleem rondom de eikenprocessierups in 2019 groter wordt dan ooit.

De rups

De eikenprocessierups is een blauw-groengrijze rups die zich in de lente in groepen verplaatst om op zoek te gaan naar voedsel. Bij het verplaatsen verliest de rups zijn haartjes en juist deze haartjes kunnen grote irritatieklachten geven aan onze huid en luchtwegen. In het artikel dat wij vorig jaar schreven over de eikenprocessierups werd onder andere uitgelegd op welke verschillende wijzes deze rups bestrijd kan worden. Naast het wegzuigen van de eikenprocessierupsen zal de bestrijding van de rups dit jaar op veel plaatsen door haar natuurlijke vijand worden verricht.

Natuurlijke vijand

Eikenprocessierups | Globen Personeel

Het is goed mogelijk dat jij tijdens het voorjaar en de zomer veel nestkasten ziet hangen aan of rondom eikenbomen. Deze nestkasten moeten huisvesting bieden aan de pimpel- en koolmezen met het bestrijden van de eikenprocessierups als uiteindelijk doel. Waar de haartjes van de eikenprocessierups voor grote irritatieklachten zorgen bij de mens, hebben de pimpel- en koolmees hier geen problemen mee en is de rups zelfs een voedzame maaltijd voor ze. Ondanks dat de pimpel- en koolmezen het eikenprocessierupsen probleem niet volledig zullen oplossen, wordt wel verwacht dat ze van waardevolle hulp zijn bij de bestrijding gezien de toename van de rups.

Ook interessant?

Vers van de pers

Hoe is het om te werken als intercedent bij Globen?
Werken bij Globen uitzendbureau
Blogs

Hoe is het om te werken als intercedent bij Globen?

Het verhaal van Elin: intercedent in Assen Hoe het is om intercedent te zijn bij Globen? We delen graag met jou het verhaal van Elin: onze intercedent die floreert bij…