Medewerkers met een VCA certificaat aan het werk.

VCA. Alles wat je moet weten.

VCA certificaat, VCA vol, VCA basis. Roepen deze termen vragen bij jou op? Vraag jij je bijvoorbeeld af wat VCA eigenlijk is? Dan ben je niet de enige. Wij krijgen vaak de vraag wat een VCA certificaat precies is en wat je ervoor moet doen om het te behalen. Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel. Wij leggen het hier zo duidelijk mogelijk voor je uit.

Het VCA certificaat? Wat betekent VCA eigenlijk

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het behalen van je VCA certificaat zorgt ervoor dat jij veilig en gezond het werk kunt uitvoeren in een risicovolle werkomgeving. Ook zijn er nog andere extra trainingen die je zou kunnen volgen om op een veilige manier aan de slag te gaan.

Soorten VCA certificaten

Wij kennen meerdere soorten VCA certificaten in Nederland. Het VCA is er in drie varianten, namelijk:

 1. VCA basis: een VCA basis is voor medewerkers die moet laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor het milieu en anderen kunnen werken.
 2. VCA vol: een VCA vol is voor leidinggevenden of ZZP’ers die werken in een risicovolle werkomgeving.
 3. VIL-VCU: een VIL-VCU is voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

Als je het VCA certificaat behaald hebt, is deze voor 10 jaar geldig (mooi, ben je daar ook weer even vanaf ;-)).

Bewust van veiligheidsrisico’s

Werk jij in een sector waar het veiligheidsrisico hoog is? Door het VCA certificaat te behalen laat je zien dat je bewust bent van de risico’s die je kunt oplopen op het werk. Voor steeds meer opdrachtgevers moet jij ook in het bezit zijn van een VCA certificaat. Maar hoe kan jij je VCA nou precies behalen? Bij Globen wordt het zo voor je geregeld. Gewoon even bellen :-).

VCA certificaat behalen

Werk jij bij Globen? (Of wil jij bij Globen werken? Bekijk al onze vacatures.) En wil je graag het VCA certificaat behalen? Neem contact op met je contactpersoon en het wordt zo voor je geregeld. Je kunt dan kiezen voor twee verschillende opties:

 1. Een VCA boek wordt bij je thuisgestuurd en er wordt een VCA examen voor je ingepland.
 2. Je krijgt een VCA cursusdag en aansluitend een VCA examen bij jou in de buurt.

Op deze manieren kun jij het VCA certificaat behalen en veilig én gezond blijven werken op je risicovolle werkomgeving. Ook hebben we nog een aantal tips voor het behalen van je VCA certificaat op een rij gezet.

6 tips om het VCA examen te halen

 1. Bereid je goed voor. Een VCA examen afleggen is niet altijd even makkelijk. Bereid je daarom goed voor op de theorie.
 2. Neem de tijd ⏲️. Voor het VCA basis examen krijg je 60 minuten de tijd en voor het VCA vol examen krijg je 75 minuten de tijd. Neem dus de tijd om de vragen goed door te nemen.
 3. Goed lezen. Lees niet te snel over vragen heen en wees alert.
 4. Beeld de vragen niet in op je eigen werksituatie. De vragen van het VCA examen gaan over algemene VCA werkplekken en niet over jouw eigen persoonlijke werksituatie.
 5. Je hebt de mogelijkheid om terug te gaan naar eerdere vragen ⏪. Bij het VCA examen kan je terug naar elke vraag die je hebt beantwoord of hebt overgeslagen. Zo kun je een antwoord nog aanpassen. Maak hier dus gebruik van.
 6. Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar het VCA examen. Zonder geldig legitimatiebewijs mag je het VCA examen niet afleggen.

 

Ben jij er helemaal klaar voor? Wil jij het VCA certificaat gaan behalen? Twijfel niet en neem direct contact met ons op.

Ook interessant?

Vers van de pers

Medewerker groenvoorziening, wat is dat precies?
Medewerker groenvoorziening bij Globen aan het werk.
Beroepen uitleg groen

Medewerker groenvoorziening, wat is dat precies?

Wat is een medewerker groenvoorziening Je hebt er misschien al eens over gelezen of over gehoord: werken in de groenvoorziening. Maar wat is een medewerker groenvoorziening nou precies? Kort gezegd…