Een grondwerker aan het werk met leidingen en kabels.

Wat doet een grondwerker? We leggen het beroep aan je uit.

Grondwerker is zo’n beroep waar het hele jaar door vacatures voor open staan. Maar wat doet die grondwerker nou eigenlijk? En is het iets voor jou? Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte.

Grondwerk, wat is dat?

Grondwerkers zijn werkzaam in de infrasector. Ook wel GWW genoemd: Grond-, Weg- en Waterbouw. Zodra er een project van start gaat in de bouw- of infrasector, is de eerste stap grondwerk. De ondergrond moet namelijk gebruiksklaar zijn voor het aanleggen van kabels. En daar komen grondwerkers bij kijken. Als je aan de slag gaat als grondwerker dan maak je de grond gebruiksklaar door bijvoorbeeld het ontgraven en verzetten van grond en het aanbrengen van verhardingen.

Jij maakt de grond gebruiksklaar door het ontgraven en verzetten van grond.

Wat doet een grondwerker eigenlijk?

Een huis moet gebouwd worden en wegen moeten worden aangelegd. Hierbij ben jij, als grondwerker onmisbaar bij het voorbereidende werk. De grond moet worden klaargemaakt voor bouw of sanering en daar zorg jij voor.

Alleen werken? Dat is niks voor jou. Als grondwerker werk je (gelukkig) nooit alleen. Je werkt altijd samen met andere grondwerkers en/of kraanmachinisten. De projecten waar jij met het team aan de slag gaat vinden plaats in bijvoorbeeld woonwijken, bedrijfsterreinen of in buitengebieden.

Deze werkzaamheden voer jij uit als grondwerker

 • Leidingen, kabels, glasvezelnetwerken en riolering aanleggen of verwijderen
 • Assisteren bij het plaatsen van beschoeiing, taluds, lantaarnpalen en duikers
 • Het zetten van banden, straatkolken en damwanden
 • Huisaansluiting maken
 • Assisteren kraanmachinist
 • Graven en dichten sleuven
 • Herstelwerkzaamheden aan bestrating

Naast het beroep grondwerker kabel/leiding, heb je ook een grondwerker riolering. Een grondwerker riolering houdt zich naast de bovengenoemde werkzaamheden, ook bezig met:

 • Het aanleggen en verbinden van rioolbuizen van beton, pvc en gres
 • Bezig met huisaansluitingen; instellen van lasers en invoeren klic meldingen

De PBM’s die jij draagt als grondwerker

Veilig werken dat is toch het belangrijkste? Jij als grondwerker moet tijdens het werk persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) dragen om veilig te kunnen werken.  Zo is het verplicht om een veiligheidshelm en veiligheidsschoenen of –laarzen met stalen neus en tussenzool te dragen. Als je langs de weg aan het werk bent is het ook verplicht om een fluorescerend geel of oranje vest / jack te dragen. Zo val je lekker op.✴️

Verder wil je toch ook geen gehoorbeschadiging oplopen? Daarom wordt het dragen van gehoorbescherming tussen lawaaibronnen zoals grondverzetmachines ook zeker aangeraden.

Bij Globen hoef je je geen zorgen te maken over de PBM’s die jij nodig hebt. Al je benodigde PBM’s worden zo voor je geregeld. Gewoon even een belletje naar ons kantoor 🙂pbm grondwerker

Wat ga ik verdienen als grondwerker?

Nu wil je natuurlijk ook weten wat een grondwerker verdient. Wat je gaat verdienen is afhankelijk van je leeftijd, je kennis, je werkervaring en de werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Je kunt tussen de €2.100 en €2.400 bruto per maand gaan verdienen.

Hoe word ik grondwerker?

Om grondwerker te worden hoef je niet perse een opleiding gevolgd te hebben. Als jij een goede motivatie hebt en fysiek zwaar werk aankan, kan jij gewoon de grondwerker worden die wij zoeken! Wil je wel graag een opleiding volgen? Kijk dan eens naar ons opleidingstraject infra van twee weken.

Wel is het negen van de tien keer een vereiste dat je je VCA basis diploma hebt.

Heb jij interesse in het werk als grondwerker, maar heb je nog geen VCA? Dan bieden wij bij Globen jou de mogelijkheid om je VCA bij ons te halen.

Ik wil verder in het grondwerk vak!

Je begint bij het begin; in de basis van het grondwerk. Maar stel je wilt verder in het vak? Dan zijn er ook mogelijkheden tot het volgen van opleidingen. Voorbeelden van opleidingen die je kan volgen voor een verdieping in het vak grondwerk zijn:

 • VIAG; Veiligheidsinstructie Aardgas.
 • BEI-LS; Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties, veiligheidsinstructie laagspanning.
 • BEI-HS; Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties, veiligheidsinstructie hoogspanning.
 • Veilig werken met de minigraver.

Benieuwd naar beroepen in de groensector? Hier lees je alles over het vak medewerker groenvoorziening.

Of blijf je liever werken bij de infra sector? Lees dan alles over de verschillende functies als machinist grondverzet. Maar als je liever wil weten hoe een dag als stratenmaker eruit ziet, check snel deze blog. 

Ook interessant?

Vers van de pers

Werken in de GWW
GWW
Beroepen uitleg infra

Werken in de GWW

Wat is de GWW sector? GWW staat voor grond-, weg- en waterbouw. De term GWW wordt gebruikt in de civiele techniek. In de volksmond staat deze sector ook wel bekend…