boomverzorgers bezig met gekapte bomen

Waarom worden bomen gekapt?

Het kappen van bomen kan veel schrikreacties veroorzaken. Wij krijgen dan ook vaak de vraag waarom bomen eigenlijk omgezaagd worden. Daarom leggen wij jou hier uit dat het vellen van bomen zo slecht nog niet is. 🌳

3 Redenen voor het kappen van bomen

1. De boom is ziek

Bomen worden omgezaagd als ze ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. De boom is dan namelijk gevaarlijk voor zijn omgeving. Hij kan omvallen.

2. Meer groeiruimte

Een boom wordt gekapt omdat hij de groei van anderen bomen in de weg staat. De mooiste en gezondste bomen van het bos krijgen meer groeiruimte als deze bomen worden geveld. Zij kunnen zich dan verder ontwikkelen. Dit leidt tot een bos met dikke, stormvaste en gezonde bomen.

3. Extra licht op de bodem

Ook zorgt het kappen van bomen voor extra licht op de bodem voor bloeiende kruiden en struiken, voedsel voor wild en bestuivende insecten. Dit zorgt ook voor herstel van open landschappen, zoals heide, graslanden en duinen.

 

Hier boven lees je dus verschillende redenen waarom het vellen van bomen niet altijd verkeerd is. Hoe raar het ook klinkt, helpt het kappen van bomen de natuur soms dus ook.

Bomen kappen kan ook niet het hele jaar door. In de maanden maart tot en met juli is het broedseizoen van vogels. 🥚 Tijdens dit seizoen mogen bomen niet omgezaagd worden aangezien er een nest in de boom kan zitten.

Wil jij graag meer weten over het werken in de boomverzorging? Bekijk onze bbl opleiding boomverzorging of  onze verschillende Boomverzorging en etw vacatures.

 

Laatste nieuws

Lekker lezen

Vakantiewerk via Globen
Nieuws

Vakantiewerk via Globen

Ben jij op zoek naar een (fulltime) vakantiebaan? Globen helpt jou om mooi werk te vinden voor de zomerperiode! Of je nou scholier bent, net een opleiding hebt afgerond of…