Medewerker groenvoorziening aan het werk.

Groenvoorziening bij droogte

Het is de laatste weken erg droog en het ziet er naar uit dat dit de komende tijd niet zal veranderen. Door de aanhoudende warmte en het gebrek aan regen droogt de grond snel uit en krijgt het groen het erg moeilijk. Hoe zorg je er echter voor dat jouw groen niet bruin wordt? Vind hier praktische tips hoe je omgaat met groenvoorziening bij droogte.

Bewateren

Wanneer het een paar dagen droog is geweest, betekent dit niet direct dat je jouw planten, struikgewas of ander groen moet overspoelen met water. Je moet het groen als het ware dwingen om op zoek te gaan naar water in de grond. Echter, wanneer het langere tijd droog is geweest, is het verstandig om gematigd water te geven.

Gras herstelt zichzelf

De kans is groot dat jouw gras momenteel geel of bruin van kleur is. Het lijkt dan ook net alsof het volledig verdord en afgestorven is, maar dit is niet geheel het geval. Gras beschermd zichzelf door in gevallen van droogte alleen het bovenste gedeelte van de grasspriet af te laten sterven. De wortel blijft in dit geval onaangetast waardoor het gras na een aantal regenbuien of sproeisessies al snel weer groen zal ogen.

Sproei alleen bij de stam

Als je jouw beplanting water gaat geven, zorg dan dat je jouw planten niet van bovenaf besproeid. Wanneer je planten van bovenaf besproeid bestaat de kans de plant doorzakt of aangetast wordt door schimmelvorming. Hiernaast moet het water naar de wortels en heeft het dus geen zin om hier een omweg voor te zoeken.

Gebruik regenwater

Wanneer je besluit om jouw tuin te voorzien van extra water, is het verstandig om regenwater te gebruiken. In kraanwater kan immers veel kalk zitten wat op haar beurt weer schadelijk voor beplanting is. Het installeren van een reservoir waarin regenwater wordt opgevangen is dan ook voor elke tuin aan te raden.

Schoffelen

Het schoffelen van je tuin pakt positief uit tegen de droogte van de grond. Door regelmatig je tuin te schoffelen creëer je een laagje van stof op het oppervlakte van de grond. Dit laagje van stof zorgt ervoor dat de grond langer vochtig blijft en beschermd dus tegen de droogte.

Geef geen water wanneer de zon schijnt

Zorg ervoor dat je jouw beplanting alleen water geeft wanneer er weinig zonlicht aanwezig is. Door het zonlicht wordt het snel warm waardoor het water minder goed in de grond trekt. Het sproeien op tijdstippen waarop veel zon aanwezig is, kan dan ook worden gezien als verspilde moeite.

 

Met deze tips weet jij hoe je om moet gaan met de groenvoorziening bij droogte. Wil jij graag beginnen met het werken in de groenvoorziening? Bekijk onze vacatures groenvoorziening.

Ook interessant?

Vers van de pers

Werken in de hitte: zo houd je het hoofd koel
Medewerker groenvoorziening aan het werk in de hitte.
Praktijk tips

Werken in de hitte: zo houd je het hoofd koel

Buiten werken is natuurlijk het mooiste wat er is, al maken de extreem hoge temperaturen dit soms wat minder aangenaam. (Lees in onze blog: buiten werken bij Globen waarom het…