Greenkeeper-vacature-Globen

Greenkeeping: precisie- en specialistenwerk in het groen

Globen is sinds jaar en dag partner van verschillende golfclubs en aannemingsbedrijven die het onderhoud op golfbanen verzorgen. In deze samenwerking levert Globen bekwaam en vakkundig personeel die worden ingezet als “greenkeepers”. Globen is hierbij gespecialiseerd in het leveren van personeel dat begaan is met de sector en op de hoogte is van alle ‘ins’ en ‘outs’. Kortom: Globen levert professionals.

Wat is Greenkeeping?

Onder greenkeeping wordt het aanleggen en onderhouden van golfbanen verstaan. Greenkeeping is een absoluut specialisme en kan daarom ook niet vergeleken worden met bijvoorbeeld groenvoorziening of een functie als hovenier. Eigenlijk kan worden gesteld dat greenkeeping een onderbelichte tak van sport is in Nederland. Mede daardoor zijn er gedurende het seizoen ook veel buitenlandse seizoenarbeiders aan het werk op de Nederlandse golfbanen.

De golfbaan

Een golfbaan heeft verschillende onderdelen en elementen die van belang zijn bij het spel. Bij golf start het spel op de tee (1). Hier vindt de afslag plaats en vanaf hier probeert de golfer dan ook zo snel mogelijk bij de hole (10) te komen. Vanaf de tee moet de golfer in zo min mogelijk slagen over de fairway (7) en op de green (8) zien te komen. Onderweg zijn er verschillende obstakels die deze weg kunnen moeilijk kunnen maken. Zo kan de golfer vastlopen op een water hazard (2 & 6), kan een slag bemoeilijkt worden doordat de bal in de rough (3) of bunker (5) is beland en kan de bal helemaal uit de route raken en dus out of bounds (4) vallen.

Elke baan z’n eigen karakter

Geen enkele golfbaan is hetzelfde. Elke golfbaan is ontworpen op het soort spel dat er gespeeld gaat worden en heeft dus zijn eigen karakteristieken. Zo zijn er golfbanen waarin veel heuvels zijn ontworpen, golfbanen waarbij een gebrek aan bos voor extra wind zorgt en golfbanen waarbij een wilde begroeiing bepalend is voor de moeilijkheidsgraad. Logischerwijs draagt de wijze waarop onderhoud wordt gepleegd (greenkeeping) aan golfbanen dan ook bij aan het “karakter” van de golfbaan.

Onderhoud

Greenkeeping gaat gepaard met de inzet van vakgerichte kennis. De hoofdgreenkeeper geeft leiding aan het greenkeepersteam en hij draagt zorg voor het opstellen van het onderhoudsplan. Gezamenlijk wordt het onderhoud uitgevoerd en streeft men naar een golfbaan in zo’n optimaal mogelijke staat.

Moeilijkheidsgraad

Onderhoud aan golfbanen vindt altijd plaats op tijden dat er ook golf wordt gespeeld. Het feit dat er met bosmaaiers wordt gesnoeid, zandbunkers worden aangeharkt en gras wordt gemaaid, draagt niet altijd bij aan het spel van de aanwezige spelers. Een belangrijke eigenschap die je als greenkeeper moet hebben is dan ook dat je rekening kunt houden en je aan kunt passen aan je omgeving.

 

Of heb jij meer ambitie om te werken aan het onderhoud van sportvelden?  Bekijk dan hoe het er aan toe gaat bij het jaarlijkse onderhoud aan de tennisbaan in Rosmalen.

Ook interessant?

Vers van de pers

Medewerker groenvoorziening, wat is dat precies?
Medewerker groenvoorziening bij Globen aan het werk.
Beroepen uitleg groen

Medewerker groenvoorziening, wat is dat precies?

Wat is een medewerker groenvoorziening Je hebt er misschien al eens over gelezen of van gehoord: de groenvoorziening. Maar wat voor werkzaamheden vind je in deze sector? En wat is…