Sollicitatie voorbereiden

Je bent hier:

Voorbereiden op je gesprekSoms best spannend! Een sollicitatiegesprek… Hoe zal het uitpakken? Je sollicitatie voorbereiden is belangrijk voor een geolied gesprek.

Voordat je op gesprek gaat is het zinvol je goed in te lezen in de vacature, het bedrijf en de persoon waarmee je een gesprek hebt. Je sollicitatie voorbereiden is belangrijk. Veel informatie is vaak te vinden op internet (website van het bedijf) en social media. Zorg dat je van te voren weet wat jouw meerwaarde zal zijn voor het bedrijf, hoe duidelijker je dit verwoordt, des te beter je kansen zijn. Je kunt een sollicitatiegesprek natuurlijk ook oefenen met een bekende of gewoon in de spiegel met jezelf. Denk er aan dat je tijdens een sollicitatiegesprek gepaste kleding draagt en er verzorgd uitziet.

Een succesvol gesprek

sollicitatie voorbereidenZorg dat je van meet af aan een goede indruk achter laat. Belangrijk is het om te laten zien dat je de baan wilt en dat jij de juiste persoon bent. Zelfverzekerdheid helpt hierbij. Let wel: je bent al voor het gesprek uitgenodigd dus de werkgever zag op basis van je cv en motivatie aanleiding met jou in gesprek te gaan. Wees tijdens het gesprek duidelijk naar je gesprekspartner en maak je verhaal nooit te lang.

Aan de hand van de STAR-techniek kun je heel bondig en concreet aangeven wat je in het verleden hebt gedaan en aansluit op datgene waarvoor je gesprekspartner een nieuwe werknemer zoekt.

STAR(R) staat voor:

  • SITUATIE: Benoem duidelijk wat het project inhield waarop je werkzaam was.

  • TAAK: Wat was jouw specifieke taak binnen dit project?

  • ACTIE: Welke werkzaamheden heb je binnen je taakgebied allemaal uitgevoerd?

  • RESULTAAT: Heb je je werk goed volbracht en is alles succesvol verlopen?

  • (REFLECTIE): Hoe kijk je zelf terug op jouw werk binnen dit project? Zou je nog dingen anders willen doen?

Stel zelf ook vragen

Veel mensen denken altijd dat een sollicitatiegesprek een soort kruisverhoor is. Het is echter juist goed om zélf ook vragen te stellen (en je gesprekspartner verwacht dit ook). Je sollicitatie voorbereiden betekent ook dat je vragen bedenkt en het is helemaal niet erg om deze op papier mee te nemen. De werkgever hoopt met sollicitatiegesprekken een goede nieuwe werknemer aan te trekken en de kandidaat hoopt met een sollicitatiegesprek een goede nieuwe werkgever te vinden. Het gesprek is dus altijd tweezijdig. Vind jij jezelf passen binnen de organisatie? Bedenk dus goed wat je wilt weten om er zeker van te zijn dat ‘dit’ hetgeen is wat je wilt. Vragen die voor verheldering kunnen zorgen bij jou als kandidaat zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet het team er uit waar ik in zou komen te werken?
  • Wat is de reden dat de organisatie deze vacature vacant heeft gesteld?
  • Waar ligt de nadruk op qua functie-inhoud gedurende de eerste periode?
  • Hoe ontwikkelt de functie zich binnen de organisatie?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden en komt het in de praktijk vaak voor dat mensen doorgroeien?

Enthousiasme en succes!

Je bent klaar om te solliciteren, je hebt je voorbereid en je hebt jezelf overtuigd van het feit dat jij die functie wilt. Laat je enthousiasme z’n werk doen! Een werkgever kijkt ook naar emotie. Globen wenst jou veel succes bij het solliciteren en hoopt natuurlijk dat je de baan van je dromen vindt! Een baan die past bij jouw competenties, talenten en ambities. Heb je nog vragen over het voorbereiden van een sollicitatie of kun je nog wat hulp gebruiken? Vraag gerust eens één van onze intercedenten.