Een goed CV

Je bent hier:

Je eerste indrukJe cv is letterlijk en figuurlijk jouw visitekaartje! Besteed er dus tijd en aandacht aan, dat werpt zijn vruchten uiteindelijk af.

Een goed cv (curriculum vitae) vat simpelweg je hele (werkende) leven samen op een paar pagina’s A4. Je somt op wat voor opleidingen je hebt doorlopen, wat je werkervaring is en over welke kennis en vaardigheden je zoal beschikt. Voor iedere sollicitatie bekijk je wat belangrijk is voor de vacature. Naast je cv bepaalt ook je motivatie of je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijd besteden aan de inhoud en het uiterlijk van je cv en motivatiebrief kan zeer waardevol zijn. Een goed cv is netjes qua opbouw, waarheidsgetrouw (verkondig nooit onwaarheden in je cv) en overzichtelijk. Door de werkgever wordt een cv als goed bestempeld als deze nieuwsgierig maakt naar de persoon die hem heeft opgesteld.

Hoe wek je de nieuwsgierigheid van een werkgever?Onderstaande onderdelen zijn belangrijke onderdelen van een goed cv, neem deze er altijd in op! Heb je meer vragen over het opstellen van je cv? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een vestiging bij jou in de buurt.


Tips voor je cv

goed-cv-opstellenProbeer een cv op maximaal 2 pagina’s A4 op te stellen. Informatie die je er in opneemt zijn onder andere persoonlijke gegevens, cursussen en opleidingen, rijbewijzen, werkervaring en persoonlijke interesses. Probeer specifiek te zijn als een vacature vraagt om speciale competenties of kwalificaties, zoals ervaring met specialistische machines of werkzaamheden binnen het vak. Als titel volstaat ‘curriculum vitae’.

Persoonlijke gegevens

Bij de persoonlijke gegevens vermeld je informatie als je naam, adres, woonplaats, (mobiele) telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en -plaats.

Opleiding & cursussen

Helemaal bovenaan vermeld je de laatst gevolgde opleiding en verder naar beneden werk je door naar eerder gevolgde opleidingen. Benoem altijd alle opleidingen (vanaf je middelbare school) en vermeld de jaartallen er bij. Eventueel kun je relevante vakken, als deze aansluiten op de vacature, extra belichten bij je opleidingen.

Werkervaring

Ook bij je werkervaring geldt: start met je meest recente baan. Benoem alle banen, zoals uitzendwerk, vrijwilligerswerk, vakantiewerk, bijbanen en stages.
Bij iedere functie benoem je de inhoud van de taken en uitgevoerde werkzaamheden beknopt. Wanneer een functie relevant is voor de vacature waarop je solliciteert, zorg dan dat je alle relevante zaken benoemt. Solliciteer je als kraanmachinist en heb je relevante werkervaring als kraanmachinist? Vermeld dan wat je als kraanmachinist, met welke machine(s), wanneer hebt uitgevoerd. Let hierbij op je verschillende taken, bevoegdheden en successen.

Overige activiteiten en interesses

Voer je naast betaald werk ook nog andere activiteiten uit, zoals vrijwilligerswerk of verenigings- en bestuurswerk, vermeld dit dan onder dit kopje. Ze kunnen wel degelijk belangrijk en relevant zijn voor een toekomstig werkgever. Daarnaast is het goed te vermelden wat je interesses en vrijetijdsbesteding zijn, dit geeft een nog completer beeld van jou als persoon. Denk hierbij aan:

  • Talenkennis (maak onderscheid in spreken en schrijven)
  • Vrijetijdsbesteding: hobby’s en sporten
  • Computerkennis- en vaardigheden
  • Rijbewijzen

Maak jouw CV in drie stappen

Maak gemakkelijk en snel jouw CV. Voer slechts jouw gegevens in, kies één van de 32 professionele templates en download jouw CV.

Maak jouw CV