Veelgestelde vragen

Je bent hier:

Intake

Wat houdt een intakegesprek in?

Een intakegesprek geeft je als kandidaat de mogelijkheid om je competenties, wensen en ambities kenbaar te maken en jezelf als kandidaat te presenteren. Globen kan aan de hand van jouw profiel inschatten bij wat voor soort bedrijven of vacatures mogelijkheden voor je liggen. Tijdens het intakegesprek bespreek je ook of je fulltime of parttime wilt werken, wat je salarisindicatie is en welke arbeidsvoorwaarden of doorgroeimogelijkheden je wenst. Het gesprek duurt maximaal een uur.

Wat moet ik meenemen voor een intakegesprek?

Voor een intakegesprek is het belangrijk dat je diploma’s, getuigschriften en referenties van vorige werkgevers meeneemt. Daarnaast vragen we je om je rijbewijs en een geldig identiteitsbewijs mee te brengen, dit kan een identiteitskaart of paspoort zijn. Heeft Globen daarnaast nog geen cv van je ontvangen? Neem deze dan ook mee naar je gesprek of mail deze voortijdig naar de betreffende vestiging.

Loon en betaling

Wanneer krijg ik een loonstrook?

Wanneer de salarissen zijn betaald, worden de loonstroken binnen 48 uur verstuurd. Je ontvangt je loonstrook op het door jou opgegeven e-mail adres.

Wanneer ontvang ik mijn loon?

Tijdens je intakegesprek heb je aangegeven of je je loon per week of per 4 weken uitbetaald wenst te hebben. Wanneer je voor weekverloning hebt gekozen, ontvang je iedere donderdag je loon van de week ervoor. Heb je voor loonbetaling per 4 weken gekozen? Dan ontvang je op de donderdag in iedere 6e week van een loonperiode je loon. Voorbeeld: het loon van week 9 t/m 12 ontvang je in week 14. Vakantiegeld wordt jaarlijks in mei aan je uitgekeerd.

Solliciteren

Ik heb geen groene of GWW-achtergrond, is dit een probleem?

Globen zoekt voor heel uiteenlopende functies mensen. De meeste van deze functies bevinden zich binnen de groene of GWW-sector. Voor veel functies telt naast opleiding gedegen werkervaring als graadmeter voor een match. Het is daarom niet eenvoudig om zonder enige (of de juiste) werkervaring een plek te vinden binnen deze branche. Er zijn echter mogelijkheden. Wanneer je een ‘switch’ wilt maken in je loopbaan is het allereerst belangrijk om te kijken naar je opleidingsachtergrond. Beschik je bijvoorbeeld over een VCA-certificaat en andere belangrijke opleiding om je toekomstige beroep uit te mogen voeren? Verder is het belangrijk om te bedenken dat onervaren mensen een risico vormen voor de continuïteit van de opdrachtgevers van Globen. Je zult daarom in veel gevallen bij aanvang genoegen moeten nemen met minder gekwalificeerd werk, waarna je, onder de juiste omstandigheden, jezelf kunt opwerken tot vakman. Voorop gesteld: motivatie en inzet zijn altijd de belangrijkste criteria!

Wat kan ik verwachten als ik online solliciteer?

Voldoet je profiel aan datgene wat Globen vraagt, dan zal een intercedent je telefonisch uitnodigen voor een intakegesprek. Als je geen reactie ontvangt, kun je ervan uitgaan dat Globen momenteel geen vacature voor je heeft.

Welke gegevens heeft Globen nodig?

Wanneer je wilt solliciteren is het verstandig om een compleet cv mee te sturen. Op je cv vermeld je je naam, adres, woonplaats, geboortedatum, je opleidingen, werkervaring en evt. rijbewijzen. Hoe completer een cv, hoe meer kans je hebt op een match met een vacature bij Globen. Het is daarom belangrijk dat je je werkervaring goed omschrijft. Vul dus niet alleen een functietitel in, maar vermeld er ook bij wat je in die functie specifiek (eventueel chronologisch) hebt gedaan. Zo is het voor een kraanmachinist raadzaam om op het cv te vermelden met welke machines hij/zij heeft gewerkt en welke werkzaamheden hij/zij hier mee heeft uitgevoerd.

Werken via Globen

Hoe geef ik mijn gewerkte uren door?

De wijze waarop je uren declareert bij Globen hang af van de afspraken die Globen hierover maakt met de opdrachtgever. Zo werkt Globen tegenwoordig bij veel opdrachtgevers met haar online urenregistratiesysteem, maar zijn er ook opdrachtgevers die met de papieren urenbriefjes van Globen werken of via een totaallijst uren van meerdere werknemers aanleveren. Voordat je via Globen aan het werk gaat, wordt je ingelicht over de wijze waarop je uren gedeclareerd dienen te worden. Heb je hierover vragen, dan kun je contact opnemen met de vestiging van Globen die verantwoordelijk is voor het project waarop je werkzaam bent.

Ik wil vrij nemen, kan dit?

Het aanvragen van vrije dagen doe je in de eerste plaats bij de opdrachtgever. Zij bekijken aan de hand van hun planning of verlof mogelijk is. Zorg altijd dat je tijdig je verlof aanvraagt. Daarnaast is het belangrijk om je vrije dag(en) door te geven aan de administratie van Globen in het geval je de verlofuren ook wilt opvullen met vakantie-uren. Dit kun je doen door een mail te sturen. Op je loonstrook kun je zien hoeveel vakantie-uren je reeds hebt opgebouwd. Meld verder ook bij je contactpersoon van Globen nog even je vrije dagen, zodat er eventueel vervanging geregeld kan worden.

Op basis van welke CAO werk ik?

Globen volgt de ABU CAO voor uitzendmedewerkers. Op de site van ABU kun je de CAO als PDF-bestand downloaden. Globen past daarnaast de inlenersbeloning toe, wat inhoudt dat de CAO van de opdrachtgever, het bedrijf waar je werkzaam bent, op een aantal onderdelen wordt gevolgd. Voor werknemers betekent dit dat zowel de ABU CAO als de CAO van de oprachtgever van invloed is op je dienstverband.